HEDEFLERİMİZ
Bağımsız ve Tarafsız Baro
Mardin Barosu herkesin ve her avukatın barosu olmalı; belirli bir siyasi kimlik, belirli siyasi parti uzantıları ve bazı siyasi partilerin arka bahçesi olduğu izlenimini vermemelidir.
Demokratik toplum, hukukun üstünlüğü, avukatlık mesleği ve savunma adına her türlü “Hukuk Politikası” üreten, geliştiren ve her platformda bu politikaları savunmaya devam eden “siyaset üstü” bir kurum olmalıdır. Mardin Barosu, avukatları sağcı, solcu, Kürt, Türk, Arap, Süryani diye ayırmayacak; avukatları sadece avukat oldukları için sahiplenecektir. Bir avukat yerlerde sürüklendiğinde kendisini de yerlerde sürüklenmiş, tutuklandığında kendisi
tutuklanmış gibi hissedecektir. Bir avukat karakolda, savcılıkta, icra dairesinde, mahkemede haksızlığa uğrarsa bunu kendine yapılmış kabul edecektir.
Zamansal Yönetimi: Derhal! Göreve geldiğimiz ilk gün itibariyle bağımsız ve tarafsız bir
baro olacağız.
Kurumlar Arası Diyalog
Yasa koyucu, yasa uygulayıcı, yürütme, yargı makamları ve karar vericiler ile ilişkiler geliştiren, görüşmeler yürüten; iş ve çalışma dünyası ile iş birlikleri yapan, etkileme çalışmaları yürüten ve her alanda lobi yapan bir baro şüphesiz ki meslektaşlarımızın yararına olacaktır. Bu tür diyalogları geliştirirken biat etmeden, demokratik toplumun gelişmesini engelleyen uygulamalar ve hukuki düzenlemelere karşı her türlü tavır alabilen, çekişmeye
girmeden, yeri geldiğinde de çekişmeden sakınmayan, inandığı doğruları, avukatların hak ve çıkarlarını gözeten, avukatların bağımsızlığını her platformda savunan, mesleği geliştiren,
mesleğin itibarını yükselten, avukatların çalışma koşullarını iyileştiren, hukukun her alanı için görüş bildiren, dikkat çeken, farkındalık yaratan ve tüm bunları meslektaşlarından aldığı güçle
yapan bir baronun mümkün olduğuna inanıyoruz.
Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Adalet Bakanlığı'ndaki kanunlaşma ve diğer mevzuat süreçlerini aktif olarak takip eden, sürecin her aşamasında yetkililere yön verecek tekliflerde bulunan bir Mardin Barosu yaratacağız.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren, baromuza yapılan ziyaretlerden
sonra ilk bir ay içerisinde, bütün kurumları ziyaret edip süreci başlatacağız.
Kurumlar Arası Eğitim
Avukatlık mesleğinin kamusal yükümlülüklerinin olduğu, kamuya karşı yerine getirmemiz gereken birtakım görevlerimizin ve ödevlerimizin mevcut olduğu yadsınamaz bir gerçekliktir.
Bu minvalde kurumlar arası eğitim faaliyetlerinin elzem olduğu kanısındayız. İlimizde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü, Çocuk Esirgeme Kurumu, Kadın Sığınma Evi, Hayvan Barınağı gibi yerler ile iş birliği içerisinde olup eğitimler düzenleyeceğiz. Meslektaşlarımızın en sık sorun yaşadığı yerler, Kolluk Birimleri, Cezaevleri, Mahkeme kalemleridir. Buralarda çalışan personellere yönelik baromuz tarafından eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. Dolasıyla avukatı anlayan kolluk, kalemi anlayan avukatlar olarak mesleğimizi daha rahat ifa edebileceğiz. Özellikle kolluk birimlerine yönelik düzenleyeceğimiz CMK eğitimlerinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren, baromuza yapılan ziyaretlerden
sonra ilk bir ay içerisinde, bütün kurumları ziyaret edip süreci başlatacağız.
Silahların Eşitsizliği
Avukatın delil toplamasının önündeki kısıtlamaların giderilmesi, kamu görevi ifa eden avukatın yasal taleplerinin yerine getirilmemesinde kasıt ve ihmali bulunan kamu görevlilerine verilecek cezaların avukatlık kanununda açıkça düzenlenmesi şarttır. “Silahların eşitsizliğine” yol açan bu ihtiyaç ve sorunlarımızın yapılacak kanun değişiklikleri ile acilen giderilmesi gereklidir. Buna ilişkin gerekli çalıştayı ivedilikle gerçekleştirip muhataplara ileteceğiz.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ilk altı ay içerisinde süreci başlatacağız.
Avukatların Bilgi ve Belge İnceleme, Delil Toplama Yetkisi Kısıtlanamaz
Avukatlık Kanunun 2. Maddesi ile güvenceye alınan söz konusu yetkiye ilişkin kamu spotları ve diğer iletişim araçları ile farkındalık oluşturacak, kısıtlayıcı her türlü iş ve işleme karşı meslektaşlarımızın müdahil olacağı takip sistemi ile hukuki süreçleri işleteceğiz.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ilk altı ay içerisinde süreci başlatacağız.
Avukat Hakları Merkezi
Meslektaşlarımızın, tabiri caizse, can simidi olan Avukat Hakları Merkezimizi daha aktif ve daha ulaşır hale getirmek için var gücümüzle çalışacağımızdan şüpheniz olmasın. Buna ilişkin, öncelikle merkezimizin bütün üyelerine yönelik bir eğitim programı düzenleyeceğiz.
Böylelikle daha bilinçli, daha etkin bir AHM oluşturacağız. Nöbetçi AHM avukatı ve bu avukata hızlı ve etkin müdahale de bulunması için araç tahsisinde bulunacağız.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ilk üç ay içerisinde süreci başlatacağız.
Avukatlara Yönelik Şiddet ve Taciz
Meslektaşlarımız; sıklığı ve yoğunluğu günden güne artan fiziksel ve/veya psikolojik şiddete maruz kalmaktadırlar. Şiddetin kaynağı; yalnızca karşı taraf veya müvekkil değil, “hakim”, “savcı”, “icra/kalem personeli”, “kolluk”, “resmi veya özel kurum personeli” de olabilmektedir. Bunlardan gelen şiddet çoğunlukla psikolojik düzeyde kalsa da yıpratıcı sonuçlar doğurmaktadır. Avukata yönelik şiddetin bu kadar yaygın olmasının başlıca nedeni;
avukatın Barosu tarafından yalnız bırakılması ve yalnız bırakıldığı algısının toplumda yerleşmesidir. Fiziksel ya da psikolojik, ne şekilde olursa olsun; kimden gelirse gelsin; avukata yönelik şiddete karşı duracağız, meslektaşımızın yanında olacağız ve birlikte
mücadele duygusunu yeniden yeşerteceğiz. Avukatın görevini yaparken güven içinde olması için ilgili tüm kurumların gerekli tedbirleri almasını sağlayacağız. Baro olarak müvekkille
özdeşleştirme algısına karşı kesintisiz farkındalık çalışması yapacağız. Haciz, keşif mahallinde kolluk bulunması zorunluluğu getireceğiz. Avukatların güvenliği için hakim ve savcılara tanınan imkanların avukatlara da tanınmasını sağlayacağız. Avukata karşı yapılan saldırılarda Av.K.’nın 57. maddesinin doğru ve etkili uygulanması için çalışacağız. “hakim”, “savcı”, “icra/Kalem personeli”, “kolluk”, “resmi veya özel kurum personeli” kaynaklı taciz niteliğinde eylemler de gündeme gelmektedir. Ne yazık ki; taciz sadece dışarıda değildir. İşçi/bağlı statüde çalışan avukatlar da, ofis içi tacize maruz kalabilmektedir. Sayısının azlığı ya da çokluğu önem taşımamaktadır. Baroların bu konuya kayıtsız kalması acıyı ve zararı artırmaktadır. Gerek “şiddet” gerekse “taciz” mağduru avukatlara hukuki yardım verecek etkin bir AVUKAT HAKLARI MERKEZİ oluşturacağız. Faili avukat olan olayları, disiplin hukuku kapsamında da ayrıca titizlikle değerlendireceğiz. AHM, “mobbing” mağduru avukatlara ve mesleki faaliyeti sırasında yaşadıkları nedeniyle doğrudan veya ikincil travma yaşayan meslektaşlara da aynı şekilde destek verecektir.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ilk üç ay içerisinde süreci başlatacağız.
Hakim, Savcı ve Diğer Yargı Mensuplarının Avukatlara Yönelik İhlallerinin Takibi
Avukat savunma hakkının ta kendisidir. Avukat hakikatin ve adaletin tesisinde hakim ve savcının rolü kadar hayati bir iş görür. Ancak yargılama esnasındaki fiziksel konumlanmadan, adliyelerde görüşme ve iş yapma ortamlarına kadar avukatların haklarının ihlal edildiği vakıadır. Duruşma kapısında saatlerce beklemek maalesef ki bir ritüel haline gelmiştir. Her duruşmada, dosya içeriğinden çok “ne kadar bekleyeceğim” stresi öne çıkmaktadır.
Duruşmaların saatinde başlaması, hakim-savcıların bu hususta mesai saatine özen göstermesi hususunda Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ile görüşmeler sağlanacak; ayrıca nöbetçi hakimlerin listesi her hafta meslektaşlarımızla paylaşılarak; geçici hakimlerin katılacağı duruşmaların tespiti sağlanmak suretiyle gereksiz emek, zaman ve masraf kaybı giderilmiş olacaktır.
Fiziksel koşulların düzeltilmesi dahil olmak üzere aynı dakikaya verilen onlarca duruşma ile hem avukatları hem de tarafları kapı önünde saatlerce bekleten, kaba veya saygısız davranış ve üslup sergileyen, dinlemeyen hakim savcı ve diğer yargı personeli vesair kamu personeline dair şikayetleri takip edeceğiz. İzleme birimi ile bu verileri takip ederek HSK’ya şikayet olarak ileteceğiz. Saatlerce duruşma için bekletilen avukatların, kötü planlama
ve yönetimden kaynaklı kaybettikleri zaman ve eforun tazmini için davalar açılmasını teşvik edeceğiz.
Nöbetçi savcıların kolluk dışında dosya hakkında görüşme yapmaması, adliyede bulunmaması, nöbetçi savcı bilgisinin baroda olmaması avukatın savunmada etkinliğini sona erdirmektedir. Nöbetçi savcıların tüm bilgilerinin Baroda toplanmasını sağlayacağız ve görevinin başında olmasını sağlamak için çalışma yapacağız.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ilk beş ay içerisinde süreci başlatacağız.
Adliyede Eşitlik ve Kurumlarda Avukat Çalışma Ortamı
Adliyeler, CMK sisteminde bina yönetimine dair görev tanımı olmayan başsavcılıklar tarafından yönetilmektedir. Bu mevcut yönetim anlayışı, savunma makamlarını ve hatta mahkemeleri dahi göz ardı ederek adliyelerin kötü bir yönetimden mustarip olmasına neden olmaktadır. Bu durum, kapıda aranan avukatlar kadar yer değiştirmek zorunda kalan hakimler ve sıra bekleyen vatandaşlar için de memnuniyetsizliğe yol açmaktadır. Bu sebeple, adliyelerin Barolar, Mahkemeler ve Savcılıkların eşit şekilde yer aldığı bir kurul tarafından yönetilmesine ilişkin mevzuat çalışmalarını başlatacağız.
Polis merkezleri, cezaevleri, geri gönderme merkezleri ve benzeri kurumlarda avukat görüşme odaları, asıl amacı olan görüşme ortamı dışında arşiv, depo veya ek nezarethane gibi
kullanımlara dönüşmüştür. Bu kurumlarda avukatların çalışabileceği, amaca uygun ve düzenli alanların tahsis edilmesini sağlayacağız. Baro tarafından belirli aralıklarla denetlenecek olan bu alanlar için yetersizlik durumlarında ilgili birimlere bildirimde bulunacak ve sorunların çözümü için resmi başvurular gerçekleştireceğiz.
Zamansal Yönetimi: Göreve başladığımız ilk sekiz ay içinde bu süreci başlatacağız.
Baroya Mali Kaynak Temini
Değerli meslektaşlarım, bildiğiniz üzere birçok proje, kültür, sanat, sportif, sosyal etkinlik, akademik çalışma, eğitim faaliyetleri mali kaynak sorunu nedeni ile gerçekleşememektedir.
Baro, meslektaşlara sorun bildirme yeri değil, meslektaşların sorunlarını çözme yeridir. Bu bağlamda girmiş olduğumuz seçim sürecinden önce mali kaynak arayışına girmiş bulunduk.
Bu süreçte birçok ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan, karşılıksız fon desteği alma sözünü aldığımızı müjdelemek isterim.
Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren hiçbir kültür, sanat, sportif, sosyal etkinlik, akademik çalışma ve eğitim faaliyetlerinin mali kaynak sorunu nedeni ile reddedilmeyeceğini taahhüt ederiz.
Bu faaliyetlerin hiçbiri için baronun öz kaynağını kullanılmayıp fon desteklerini tüketeceğiz.
Bu fonların haricinde aşağıda detaylı açıklayacağımız üzere, baromuza kaynak sağlayacak yatırımlarda bulunacağız.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren, ilk bir ay içerisinde bahse konu fonların baromuza aktarılması sürecini başlatacağız.
Baro Hizmet Binası ve Sosyal Tesisler
Değerli meslektaşlarım, malumunuz üzere davalık ve akıbeti belli olmayan, aynı zamanda ihtiyacı karşılamayan bir baro hizmet binamız mevcuttur. Modern, mevcut ve gelecekteki ihtiyaçları karşılayan bir baro hizmet binasına ihtiyacımızın var olduğu bir gerçektir. Bunun için hiç şüphesiz ki bir mali kaynağa da ihtiyacımız olacaktır. Gerek Türkiye Barolar Birliğine, gerek ilgili bakanlıklara safi bir hizmet binası talebi ile gittiğimizde bu talebimiz reddedilecektir. Ancak ilgili yerlere, gelir getirebilecek bir proje ile gittiğimizde bu talep yerine getirilecektir. Dolasıyla baro hizmet binası ile birlikte sosyal bir tesisin yapılması, hem
projenin hayata geçirilmesini hem de Mardin Barosu var olduğu sürece mali kaynak sorununu çözmeyi sağlayacaktır.
İşbu seçim sürecinden önce, Mardin’i ve Mardin’in avukatlarını sahiplenen mimarlar tarafından Mardin Barosu Hizmet Binası ve Sosyal Tesisi projesi hazırlattık.
Aşağıda görselini göreceğiniz bu proje içerisinde; üç adet konferans salonu, dört adet derslik, üç adet avukat çalışma odası, bir adet kütüphane, baro başkanı odası, baro genel sekreterliği
odası, baro saymanı odası, muhasebe birimi, adli yardım ve cmk birimi, iki adet komisyon toplantı salonu, ibadethane, bir adet yemek ve kokteyl salonu olan bir hizmet binası ve ayrıca
içerisinde kreş, halı saha, tenis, basketbol, voleybol sahası (tek kort olarak), açık ve kapalı yüzme havuzu, spor salonu, açık hava konser ve tiyatro alanı, 25 odalı konaklama alanı olacaktır.
Böyle bir projenin hayal ürünü olduğunu düşünebilirsiniz ancak değil. Zira yukarıda bahsettiğimiz üzere sadece bir baro hizmet binası talebi ile gittiğimiz mercilerin, bizleri kendilerine ve baroya gelir getirecek bu projeyi reddetmeyeceği aşikardır. Yani biz ilgili
yerlere işletmesi baroya ait bir ortaklık teklifinde bulunacağız.
Mardinimizde hiçbir açık hava tiyatro ve konser alanı olmayışı, sezon içerisinde konaklama sorunun olması, tam teşekküllü bir spor salonun olmayışı, düğün, nişan gibi etkinliklerin sık yapılması gibi durumlar bu tesisin yoğun bir şekilde faal olacağını ve yapımı için harcanan kaynağın bir yıl içerisinde geri döneceği, devamında ciddi bir gelir getireceği hususları ilgililerin dikkatini çekecektir.
Bu proje TBB tarafından reddedilirse, ilgili bakanlıklara onlar tarafından da reddedilirse, müteşebbisler tarafından, onlar tarafından da reddedilirse kamu bankalarından alınacak düşük
faizli kredilerle işbu projeyi hayata geçireceğiz. Zira baro, tüzel kişiliği bulunan bir kurumdur.
Bu kurum gerek TBB ile gerek kamu kuruluşları ile gerekse de özel tüzel ve gerçek kişilerle ortaklık yapabilecektir.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren süreci başlatıp, görev süremiz olan iki yıl içerisinde söz konusu projenin temelini atacağız.
Genç Avukatlar Ofisi
Ülkemizin ekonomik şartları gittikçe kötüleşmektedir. Bu durum şüphesiz ki, ilk olarak genç
meslektaşlarımızı etkilemektedir. Birçok genç meslektaşımız, ofis kuramadıkları için mesleki
faaliyetlerini yerine getirememektedir.
Seçim dönemlerinin vazgeçilmez vaadi olan genç avukatlar ofisini, hayali bir vaat olmaktan çıkaracağız. Buna ilişkin taahhüt ederiz ki; göreve geldiğimiz ilk üç ay içerisinde Artuklu ilçemizde genç avukatlar ofisimizi açacağız. İkinci üç ayda Midyat’ta, diğer üç ayda ise Kızıltepe’de ihtiyaç halinde diğer üç ayda Nusaybin ilçemizde bu ofisleri açacağız. Bu taahhütlerimizi, belirttiğimiz süre içerisinde yerine getirmediğimiz takdirde görevden
ayrılmaktan çekinmeyeceğiz.
Bu ofislerin içerisinde kütüphane, toplantı odaları, müvekkil görüşme odaları, bireysel çalışma alanları, arşivleme, kırtasiye, fotokopi ve tarama hizmetleri bulunacak ve öncelikle
genç avukatların faydalanmasını sağlanacaktır.
Bu ofislerin işleyişleri hakkında baro yönetim kurulunca bir yönerge hazırlayacağız. Bu yönergede ofisin sorumlu mümessili, ofisin işleyişi gibi hususlar detaylandırılacaktır.
Bu ofislerin kurulumu için gerekli maddi kaynak yukarıda detaylı bir şekilde açıkladığımız fon sisteminden karşılanacaktır.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren, ilk üç ay içerisinde Artuklu ilçemizde, İkinci üç ayda Midyat’ta, diğer üç ayda Kızıltepe’de ihtiyaç halinde ise diğer üç
ayda Nusaybin ilçemizde bu ofisleri açacağız.
Baro Odaları
Adliyelerde bulunan baro odaları birçok açıdan güncel ihtiyaçları karşılamamaktadır. Uzun süren duruşmalar, sorgular neticesinde meslektaşlarımızın vakit geçirdikleri alan olan baro odalarını yeniden dizayn edip meslektaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek hale getireceğiz.
İçerisinde telefon sarj istasyonları, içecek ve yiyecek standı, avukat çağrı sistemi, masaj koltukları olan konforlu baro odaları dizayn edeceğiz.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz ilk beş ay içerisinde bu hizmetleri gerçekleştireceğiz.
CMK Görevlendirmeleri
Son yıllarda tartışma konusu olan CMK (zorunlu müdafi görevlendirmeleri) hakkında çözümcü bir yol izleyeceğiz.
Ocas’a Geçiş
Öncelikle birçok sorunun çözümünü barındırmayan BARONET uygulamasından vazgeçip OCAS uygulamasına geçiş sağlayacağız. Bu geçişi geniş bir anket sonucunda gerçekleştireceğiz.
Avukat Ücretini Savcıdan Almamalı
Mevcut sistemde CMK görevlendirmelerinin ücretleri başsavcılıklar tarafından ödenmektedir.
Savunma ve iddia makamı arasında silahların eşitliği ilkesi geçerlidir. Kamu hizmeti olan savunma ücretlerinin başsavcılıklar yerine bakanlıkça ödenmesini sağlayacağız. Böylelikle ödemeler daha hızlı bir şekilde yapılacaktır.
Her Aşamaya Ayrı Ücret
CMK görevlendirmelerinde AAÜT geçerli olmalıdır. CMK görevlendirmeleri tek bir ücret karşılığı ömür boyu avukatlık şeklinde yapılamaz. Mevcut uygulamada soruşturma aşamasında yapılan görevlendirmelerde, kolluk ifadesinde görevlendirilen meslektaşımız
devamı olan savcılık ve sulh ceza sorgularında zorunlu müdafilik görevini yerine getirirken hazırlık (ifade) aşamasında belirlenen ücret ödenmektedir. Ancak Sulh Ceza Sorgusu’nun CMK ücret tarifesinde ayrı olarak ücretlendirildiği aşikarken, var olan uygulama sorunsalını
çözüp, meslektaşlarımızın ayrıca Sulh Ceza Sorgusu’na girmeleri durumunda CMK ücret tarifesinde belirlenen Sulh Ceza Sorgusu ücretinin ödenmesini sağlayacağız.
İlk derece yargılamaları, istinaf ve temyiz aşamaları ile bozma sonrası aşamaların her biri için ayrı ücret tahakkuk etmesini sağlayacağız.
KDV Sorunsalı
Avukatlık bir kamu hizmetidir. Avukatlar için ücret doğuran kanuni vekalet, CMK görevlendirme, adli yardım ve avukatlık ücretleri dahil tüm iş ve işlemlerin Katma Değer Vergisi’nden istisna tutulmasını sağlayacağız.
Fiziki Evrak Sorunsalı
CMK görevlendirme ücretleri halen fiziki evrakların fiziki olarak Başsavcılığa verilmesi ile ödenmektedir. UYAP ve UHAP sistemi üzerinden tüm adli mali işlemlerin yapılabildiği günümüzde, CMK ücretlerine dair evraksızlaştırma sürecini işletecek, fiziki evrakların elektronik ortamda kabulünü sağlayacağız.
Vaktinde Ödenen Ücret
Avukat belirli periyotlarla ödenmeyen CMK ücretlerinin düzenli şekilde ödenmesini temin edeceğiz. CMK ücretlerinin bir kısmının meslektaşlarımıza peşin ödenmesini sağlayacak bir sistem kuracağız.
Nöbetçi Araç
CMK müdafiliği yapan meslektaşlar için gece vakitlerinde ulaşım sağlayabilecekleri anlaşmalı araçlar temin edeceğiz.
Peki Nasıl Yapacağız?
Değerli meslektaşlarım bizler hukukçuyuz, kalemimizden dökülen her bir sözün delillendirilmesi gerekmektedir aksi halde bir inandırıcılığı olmayacaktır. CMK sistemine ilişkin yukarıda belirttiğimiz hususların hayata geçmesi için öncelikle bir çalışmanın yapılması gerekmektedir. Bu çalışmanın sonucunda uygulayıcılara rehberlik edecek bir yol
haritası iletilecektir. Bunun akabinde diyaloglarla buna ilişkin yasal düzenlemeler yapılmasını sağlayacağız. Yani önce çalışma, akabinde diyalog ve çözüm önerisi yolları izlenecektir.
Bunların sonuç vermediği takdirde eylem hakkımızı kullanmaktan geri durmayacağız.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren süreci başlatıp, görev süremiz olan iki yıl içerisinde somut adımlar atılmış olacaktır.
Adli Yardımın Kurumsal Kimlikle Merkez Haline Getirilmesi
Değerli meslektaşlarım, bilindiği üzere mevcut sistemde meslektaşlarımıza yönelik adli yardım dosyalarının verilme şekli ve işbu dosyaların ödeneklerinin alınamaması bütün meslektaşların kanayan yarasıdır. Bu minvalde gerek adli yardıma başvuracak vatandaşların şu an bir avukatlık ofisi üzerinden başvuruda bulunması gerek adli yardım dosyası alan meslektaşlarımızın hak ettikleri ücretleri alamaması bir sistem eksikliğini göstermektedir. Bu kapsamda bütün bunların önüne geçmek adına ADLİ YARDIM MERKEZİ kurulması projelerimiz arasındadır.
Bu itibarla Adli Yardım Merkez Başkan, Başkan Yardımcılığı, Sayman ve kurul üyelerinin hayata geçirilmesi, Mardin Barosu Adli Yardım Çalışma Yönergesi’nin süratle ele alınması ve hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. Adli Yardım Merkezi ve Adli Yardım Çalışma Yönergesi kapsamında adliyelerimizde adli yardımı takip edecek bir oda ve nöbetçi avukat sistemi oluşturulacak ve bu sisteme dahil olan meslektaşımıza nöbetçi olduğu gün için ücret
ödemesi yapılarak hem sistemin daha işler olması sağlanacak hem de meslektaşlara destek olacak bir gelir alanı sağlanacak. Nöbetçi Avukat Sistemi ile vatandaşların talepleri ilk elden hukuki yarar ve ekonomik yarar noktasında değerlendirilecek ve yarar noktasında merkez başkanlığına Adli Yardım kapsamında ele alınıp alınamayacağı konusunda merkeze rapor sunacaktır. Alınan başvurular SDD programı vasıtası ile sisteme işlenecektir.
İvedi durumlarda (örneğin vatandaşa karşı dava açılmış ve cevap süresi için 2 gün kalmış) nöbetçi avukatın görüşü adli yardım dosyalarındaki avukat atama kararları için hızlandırıcı bir sistem olacaktır. Bu hususta sisteme dahil olan meslektaşlarımıza eğitim verilecek bu eğitim sonucu sertifika alanlara görevlendirme sağlanacaktır. Adli Yardım Fonu kurularak adli yardım dosyalarından çıkan maddi ve manevi tazminatlarda vatandaş ile bir taahhütname imzalanarak söz konusu miktar üzerinde bir yüzdelik oran belirlenip, bu oranın fona aktarımı sağlanacaktır. Bu fonun kurulmasındaki amaç nöbetçi avukata ödenecek ücretin ödenmesidir.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz ilk beş ay içerisinde bu hizmetleri gerçekleştireceğiz.
Avukatla Temsil Zorunluluğu Kapsamının Genişletilmesi
Hukuk davalarında ve arabuluculuk, gayrimenkul alım satım, kiralama, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, şirket kuruluş sözleşmeleri süreçlerinde avukatla temsil zorunluluğunun
getirilmesi, ceza yargılamalarında avukatla temsil zorunluluğunun kapsamının genişletilmesi gibi çok öncelikli ihtiyaçlarımız ve sorunlarımız bulunmaktadır. Bu sorunların çözümü için
yasal düzenleme değişikliğine gidilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Dolasıyla, göreve geldiğimizde buna ilişkin bir çalıştay organize edip, bunun sonucundan ortaya çıkacak yasa taslağını ilgililere ileteceğiz. Baroların yasa tasarısı teklifi sunmasına ilişkin hususu aşağıda detaylı bir şekilde açıklayacağız.
Avukatlara yeni bir iş alanı açma noktasında, Aile Avukatlığı kurumuna ilişkin bir çalışma sürdüreceğiz. Bu kurumla birlikte her ailenin bir hukuk danışmanı olması planlanmaktadır.
Aile Avukatlığı müessesi, Kadına Şiddet, Çocuk İstismarının Önlenmesi, Suça Meyilli Çocukların Suçtan Korunması, Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Kullanımın Önlenmesi gibi birçok sorunu baştan engelleyecek niteliktedir. Bu kurumun mali programı, Adalet Bakanlığı Bütçesinden karşılanacak şekilde dizayn edilecektir.
Avukatların iş alanını daraltan, haksız rekabet yaratan arzuhalciler, hasar takip, sigorta danışmanlık, online itibarın korunması, tüketici danışmanlık, marka, patent vekilliği adı altında faaliyet gösteren ve/veya uluslararası hukuk danışmanlığı adı altında kurulmuş ve
avukatların iş tekeline aykırı faaliyetler yürüten yerli, yabancı şirketlerle her alanda mücadele edecek ve bu tür şirketlerin avukatların iş alanlarına girmelerini engelleyeceğiz.
Avukat bulundurma zorunluluğuna rağmen avukat bulundurmayan kurumlara sadece ihtarname çekmekle yetinmeyeceğiz. Bu sürecin yakinen takipçisi olacağız. Bunun takibi nasıl yapılacak sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz; avukat bulundurma zorunluğu olan
kurum ve şirketlere çekilecek ihtarnamede, avukata ödedikleri ücretlerin makbuzunun aylık olarak baromuza bildirme yükümlülüğü getireceğiz. Makbuzla bildirme yükümlülüğü ‘kağıt
üzerinde’ bildirmenin önüne geçecektir. Aksi yönde hareket eden kurum ve şirketler hakkında yasal yollara başvurulacaktır. Bunun takibi bizzat baro bünyesinde kurulacak komisyon tarafından takip edilecektir.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren, ilk altı ay içerisinde bahse konu komisyonu kurup süreci başlatacağız.
Vergi Muafiyeti ve SGK Teşviki
Hukuk davalarında ve arabuluculuk, gayrimenkul alım satım, kiralama, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, şirket kuruluş sözleşmeleri süreçlerinde avukatla temsil zorunluluğunun
getirilmesi, ceza yargılamalarında avukatla temsil zorunluluğunun kapsamının genişletilmesi gibi çok öncelikli ihtiyaçlarımız ve sorunlarımız bulunmaktadır. Bu sorunların çözümü için yasal düzenleme değişikliğine gidilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Dolasıyla, göreve geldiğimizde buna ilişkin bir çalıştay organize edip, bunun sonucundan ortaya çıkacak yasa taslağını ilgililere ileteceğiz. Baroların yasa tasarısı teklifi sunmasına ilişkin hususu aşağıda
detaylı bir şekilde açıklayacağız. Avukatlara yeni bir iş alanı açma noktasında, Aile Avukatlığı kurumuna ilişkin bir çalışma sürdüreceğiz. Bu kurumla birlikte her ailenin bir hukuk danışmanı olması planlanmaktadır. Aile Avukatlığı müessesi, Kadına Şiddet, Çocuk İstismarının Önlenmesi, Suça Meyilli Çocukların Suçtan Korunması, Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Kullanımın Önlenmesi gibi
birçok sorunu baştan engelleyecek niteliktedir. Bu kurumun mali programı, Adalet Bakanlığı Bütçesinden karşılanacak şekilde dizayn edilecektir. Avukatların iş alanını daraltan, haksız rekabet yaratan arzuhalciler, hasar takip, sigorta danışmanlık, online itibarın korunması, tüketici danışmanlık, marka, patent vekilliği adı
altında faaliyet gösteren ve/veya uluslararası hukuk danışmanlığı adı altında kurulmuş ve avukatların iş tekeline aykırı faaliyetler yürüten yerli, yabancı şirketlerle her alanda mücadele
edecek ve bu tür şirketlerin avukatların iş alanlarına girmelerini engelleyeceğiz. Avukat bulundurma zorunluluğuna rağmen avukat bulundurmayan kurumlara sadece ihtarname çekmekle yetinmeyeceğiz. Bu sürecin yakinen takipçisi olacağız. Bunun takibi
nasıl yapılacak sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz; avukat bulundurma zorunluğu olan kurum ve şirketlere çekilecek ihtarnamede, avukata ödedikleri ücretlerin makbuzunun aylık
olarak baromuza bildirme yükümlülüğü getireceğiz. Makbuzla bildirme yükümlülüğü ‘kağıt üzerinde’ bildirmenin önüne geçecektir. Aksi yönde hareket eden kurum ve şirketler hakkında yasal yollara başvurulacaktır. Bunun takibi bizzat baro bünyesinde kurulacak komisyon tarafından takip edilecektir.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren, ilk altı ay içerisinde bahse konu komisyonu kurup süreci başlatacağız.
Yönetim Kurulu Sorumluluğu
Baroyu sadece baro başkanının yönetemeyeceği aşikardır. Çoğulcu demokrasi gereği aktif bir yönetim kurulunun varlığı elzemdir. Tez, anti tez ve sentez ilkesinin birçok yaratıcı faaliyetlere öncü olacağı keza yadsınamaz bir gerçekliktir. Bu cihetle toplantılara düzenli
katılım sağlayan, baroyu, mesleği ve meslektaşları kendisine dert edinmiş bir yönetim kurulunun birçok sorunu çözeceği kanaatindeyiz.
Bunun yolunun Avukatlık Kanunu Madde 94’ü aktif hale getirmekten geçtiğini düşünmekteyiz. Madde hükmü gereği, ardı ardına üç toplantıya özürsüz olarak katılmamış olan üyenin yönetim kurulu kararı ile üyeliği düşürmekten çekinmeyeceğiz. Genel kurullarda her bir yönetim kurulu üyesinin iki yıllık süre boyunca kendilerine bağlı
komisyonların yapmış olduğu faaliyetleri hakkında üç aylık periyotlarla bilgilendirme isteyeceğiz.
Yönetim kurulu toplantılarına genç avukatlar meclisi başkanı veya belirlediği temsilcisini, stajyer avukat temsilcisini dahil edip, alınacak kararlara katılımları sağlanacaktır.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ve görev süremiz boyunca süreci takip edeceğiz.
Aktif Baro Disiplin ve Denetleme Kurulu
Avukatın mesleki mahkemesi olan disiplin kurulun düzenli bir şekilde toplanmasını sağlayıp yıllardır bekleyen başvuruları nihayete erdireceğiz. Avukatlık etiğinin ve mesleki disiplinin
sağlanması ile mesleğin dış saldırılara kapalı olarak özgürce ifa edilmesi için Disiplin Kurulları’nın sağlıklı çalışmasına yönelik kapsamlı değişiklikler yapacağız. Baroya yapılan şikayetlerin beşte biri ciddi, kalanı ise “karşı taraf, adliye personeli, ücret uyuşmazlığı yaşanan müvekkil şikayeti vb” sonuç doğurmayacak niteliktedir. Dosyaların birikmesi ve kararların gecikmesi ciddi ihlallerin uzun süre yaptırımsız kalmasına yol açmaktadır. Somut bir iddianın muhatabı olmayan avukatlar da uzayan bu süreçte huzursuz
olmaktadır. Bu tabloyu değiştirmek için; şikayet ve disiplin dosyalarını özenle ele alacağız ve hızla eriteceğiz.
Baronun mali işlerini incelemek üzere aktif bir denetleme kuruluna ihtiyaç duyulduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu husus mali kaynakların yönetilmesi için de elzemdir.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ve görev süremiz boyunca süreci takip edeceğiz.
Reklam Yasağı ve Haksız Rekabet
Reklam yasağı ihlalleri, mesleğin saygınlığının hızla yitirilmesine ve meslektaşlar arasında haksız rekabete yol açmaktadır. Bu nedenle; “reklam” konusunda hassasiyet göstereceğiz. Reklam Yasağı Yönetmeliği’ne uygunluğu sıkı biçimde denetleyecek ve “iş elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü girişim ve eylemde bulunanlar” hakkında gereğini derhal yerine
getireceğiz. Google’a başvuru yaparak, Avukatlık Kanunu ve Reklam Yasağı Yönetmeliğine aykırı reklamların kaldırılması ve engellenmesini, Avukat ve avukatı kelimeleri içeren reklamların
kaldırılmasını, sosyal medyada yayınlanan reklam içerikli paylaşımların engellemesini sağlayacağız. Haksız rekabet çerçevesinde faaliyette bulunan meslektaşlara yönelik disiplin soruşturması başlatılması için herhangi bir başvuru aramaksızın re’sen baro tarafından yapılacaktır.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ve görev süremiz boyunca süreci takip edeceğiz.
Kamu Avukatları
Baromuzun sınırlarında faaliyet yürüten tüm Kamu Avukatları belirlenecek ve kamu avukatlarının baroya kayıtlı olmaları ve baronun gücünü yanlarında hissedebilmeleri için özel bir çalışma yapılacak, “memurlaştırılmaları” kabul edilemeyecektir.
Kamu avukatlarının özlük haklarına ilişkin yasal düzenlemeler için mücadele edilecek ve “ücret, zorlu çalışma koşulları ve mobbing” sorunlarında yanlarında olunacaktır.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ve görev süremiz boyunca süreci takip edeceğiz.
İlçe İstişare Toplantıları Üstatlar Kurulu
Her ne kadar baro yönetim kurulu münhasıran baro yönetimi için yetkili ise de demokratik bir baro için bu yetki alanın genişletilmesi zaruridir. Bunun için; İlimizde toplam on ilçesi bulunmakta ve bu ilçelerin dokuzunda meslektaşlarımızın ofisleri bulunmaktadır. Baro avukatın olduğu her yerdir şiarıyla avukatın baroya değil baronun
avukata ulaştığı bir döneme başlayacağız. Baro yönetim kurulu toplantılarını her ay bir ilçede gerçekleştirip, bu ilçelerde mesleki faaliyeti yürüten meslektaşlarımızla buluşup istişarelerde bulunacağız. Meslekte 20 yıl ve üzeri kıdeme sahip olan üstatların bilgi ve tecrübelerinden, sadece belirli günlerde plaket vererek faydalanamayacağımız aşikardır. Bu mesleğe ömrünü veren
meslektaşlarımızın tecrübelerini baroya yansıtmaları için üç aylık periyotlarla istişare toplantıları yapacağız. Bununla birlikte bu meslektaşlarımızla genç meslektaşlarımızı buluşturan etkinlikler, çalıştaylar düzenleyeceğiz. Genç Avukatlar Meclisi’ni baromuzun ayrılmaz bir parçası haleni getireceğiz. Bütün yönetim kurulu toplantılarına bizzat temsilcilerini dahil edip güncel sorunlarını dinleyip çözüm üreteceğiz.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren süreci başlatıp, beş ay içerisinde söz konusu kurulları oluşturacağız.
Genç Avukatlar Meclisi
Değerli meslektaşlarım, bildiğiniz üzere baromuza kayıtlı avukat sayısı son beş yıl içerisinde %100 bir şekilde artmıştır. 2019 yılında 402 olan avukat sayımız 2024 yılı sonu itibariyle 800’e ulaşacaktır. Bu istatiksel veriler baromuzun hemen hemen yarısının 0-5 yıllık kıdemli
meslektaşlarımızdan oluştuğunu göstermektedir. Dolasıyla genç avukatların baro yönetiminin alacağı kararlara direkt olarak müdahil olmaları gerekmektedir. Yukarıda, Genç Avukatlar Meclisi Başkanı veya yetkilendirdikleri bir temsilcinin yönetim kurulu toplantılarına dahil edilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Bunun haricinde Genç Avukatlar Meclisi’nin düzenli olarak toplanmasını sağlamak, bu toplantılarda alınacak kararların tavsiye niteliği haricinde
yürürlüğe girmesi için baronun bütün imkanlarını seferber edeceğimizden şüpheniz olmasın.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ve görev süremiz boyunca süreci takip edeceğiz.
Stajyer Eğitim Merkezi
Bilindiği üzere baromuzun staj eğitim merkezi bulunmaktadır. Bu sürece kadar yapılan bütün çalışmaları takdirle karşılıyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimizi iletiyoruz. Mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri ile donatılmış, uzaktan eğitim ve uzaktan ölçme
değerlendirme sistemleri ile kendilerini geliştiren, hakları korunan, çalışma koşulları iyileştirilmiş stajyer avukatlar, hukuk sistemi içinde önemli bir genç avukatlar kitlesini oluşturacaktır. Bunların hepsi ancak ve ancak yeni nesil bir vizyon ile mümkündür. Hukuk fakültelerinde verilmeyen, sözleşme hazırlama teknikleri, görüşme ve müzakere teknikleri, avukat muhasebesi, büro yönetimi, masraf yönetimi, hitabet, diksiyon, beden dili ve hukuk İngilizcesi konusunda uzmanlarla işbirliği yapılacak, gerekirse uzaktan eğitim metotları ile stajyer avukatlara mesleki ve kişisel gelişim imkanı sağlanacaktır. Baro Staj Eğitim Merkezi yeniden düzenlenip, sadece mesleki pratik ve meslek etiğine yönelik konuların işlendiği bir Avukatlık Akademisi haline getireceğiz. Meslektaş adaylarımıza ihtiyaç duyacakları mesleki bilgi ve birikimin aktarılması, hukuk nosyonunun kazandırılması, pratik çalışmalara ağırlık verilmesi için Mardin Barosu Eğitim Merkezi’nin genişletilip daha etkin bir hal almasını sağlayacağız. Bunun için;
Sınıf Sistemi Stajyer meslektaşlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Bu durumu belirtmekle amacımız,
yeni bir yaklaşımın gerekliliğini vurgulamaktır. Stajyerlerle birebir iletişim kurarak, hazırlanmış müfredat doğrultusunda 12 aylık süreci mümkün olduğunca verimli hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda, 15'li sınıflar oluşturacak ve her sınıf için 10 yıl ve üzeri deneyime sahip bir sınıf avukatı atanacaktır. Sınıflarda her hafta, hazırlanmış müfredata dayalı uygulamalı dersler verilecek. Haftada bir gün olmak üzere toplam dört saatlik dersler düzenlenecek. İlk iki saatte sınıf avukatı, avukatlık hukukuyla ilgili konuları anlatacak, diğer iki saatte ise diğer eğitmenler müfredat doğrultusunda alan odaklı dersler verecektir.
Staj Sonu Değerlendirmesi Staj eğitimi sonunda, stajyerlerden bir tez yazımı değil, kendilerinin seçeceği, bütün safahatı bitmiş bir dosyanın yazılı ve sözlü sunumu istenecektir. Bu sunum üzerinden farklı kıdemlere sahip olan, 5 kişilik bir heyetin değerlendirilmesinden geçerek ruhsat almaya hak kazanacaklardır.
Staj Sonrası Destek Stajyer meslektaşlarımızın, avukatlık ruhsatnamesini aldıklarından sonra da desteğimiz devam edecektir. Sınıf avukatları mesleğe başladıkları ilk anlarda kendilerine rehber olmaya devam edecek, ilk CMK, ilk adli yardım görevlendirmelerinde kendileri ile birebir ilgileneceklerdir.
Suni Staj Denetimi Stajyer meslektaşlarımızın, 12 aylık staj sürecini verimli geçirebilmeleri adına, bu süreç içerisinde gerek adliye stajlarında gerek avukat yanında yapılacak stajda, suni stajın önüne
geçilecek denetimler yapacağız. Avukatlık stajının ilk altı aylık kısmında, adliyelerdeki dava yoğunluğu ve hakimlerin ilgisizliği, adliye stajının yalnızca yoklama almaya dönüşmesi Stajyer Avukatlar için verimsizliktir. Adliye stajının daha gerçekçi sürelerle daha etkin ve verimli hale getirilmesi sağlanacak, bu konuda Adalet Komisyonları ile birlikte iyileştirme sağlanacak bu durum stajyerden sorumlu sınıf avukatı tarafından düzenli bir şekilde takip edilecektir.
Keza aynı şekilde ikinci altı aylık staj sürecinde, sınıf avukatı, stajyerin, stajını sürdürdüğü hukuk bürosundan aylık raporlamalar ile süreci takip edecektir.
Stajyer Meslektaşlarımızın Sosyal Güvenlik Ve Ücret Hakları
Stajyer avukatların stajları süresince ücret alabilmesinin önünde yasal bir engel olmadığı halde, avukatlık kamuoyunda, ücret almaları yasal değilmiş gibi yaygın bir yanlış anlama söz konusudur. Sosyal güvenlik hakkına gelince, Stajyer avukatlar, ilk 6 aylık adliye stajı ve ikinci 6 aylık avukat yanı stajı döneminde; hatta, ne stajyer avukat, ne de avukat kabul edildiği staj sonu bekleme süresinde, herhangi bir sosyal güvenceye sahip değillerdir. Stajyer meslektaşlarımızın staj dönemindeki ücret ve sosyal güvenlik hakları için yasal düzenleme yapılması için var gücümüzle çalışacağız. Bu konuda staj döneminde ücret ve sosyal güvenlik haklarının avukatlık stajı boyunca hâkim ve savcı stajyerlerinde olduğu gibi Adalet Bakanlığınca karşılanmasını sağlayacağız.
Stajyer Meslektaşların, İfade, Sorgu, Duruşmalara Katılım Hakkı Avukatlık Kanunu'nun 23/2. maddesi, Avukatlık Kanunu'nun 26. maddesi ve TBB Avukatlık Staj Yönetmeliği'nin 19. maddesinde belirtilen düzenlemelere göre; stajyer avukatın, avukatla birlikte duruşmalara katılması, avukatın mahkeme ve idari işlerini yürütmesi, dava dosyalarını ve yazışmaları düzenlemesi mümkündür. Ancak stajyer, avukatın yazılı onayı ve gözetimi altında olmak kaydıyla, sulh hukuk mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve icra tetkik mercilerinde duruşmalara katılabilir ve icra müdürlüklerinde işleri yürütebilir. Ayrıca, iki yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili asliye ceza mahkemelerinde işleri yürütebilirler. Ancak, mevzuatta belirtilen bu haklara rağmen, stajyer avukat meslektaşlarımızın adliye ve kolluk mensupları tarafından engellenmesi uygulamasının önüne geçilecek ve bu kanun ve
yönetmelik hükümlerinin etkin bir şekilde uygulanması için gerekli adımlar atılacaktır.
Yetkisi Genişletilmiş Stajyer Avukatlar
Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği ile eşgüdümlü çalışarak stajyer avukatlar için kademeli bir sistem getirilerek: stajının altıncı ayından itibaren yanında staj yaptığı avukatın Sulh ve İcra Hukuk Mahkemelerinde dava ve işlerini takip edebilen stajyer avukat, dokuzuncu aydan itibaren de yanında staj yaptığı avukatın İş Mahkemeleri, Ticaret Mahkemeleri, Tüketici Mahkemeleri, Asliye Ceza Mahkemeleri, (alt sınır olmaksızın) yanında staj yaptığı
avukatla birlikte olmak kaydıyla Ağır Ceza Mahkemeleri duruşmalarına katılabilmeleri sağlanmaya çalışılacaktır.
Baro Yönetimine Katkı Sağlayan Stajyer Avukatlar
Yönetim kurulu toplantılarına iştirakini sağlayarak stajyer avukatların her şekilde söz sahibi olması için gerekli adımları atılacaktır.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren, ilk bir yıl içerisinde yeni bir MABEM sistemi kuracağız.
Uluslararası Faaliyetler
Dinamik ve sürekli olarak değişen, gelişen avukatlık mesleğinin uluslararası gelişimini takip etmek bir lüks değil çağın gerekliliğidir. Fikri hür, ufku açık bir Mardin Barosu Avukatı yaratmak için hukukun uluslararası gelişiminin bizzat içinde olmamız gerekmektedir. Yabancı barolar ile işbirliği yapacak genç avukatlar için değişim programları oluşturacağız. Bundan dolayı birçok uluslararası projenin içerisine meslektaşlarımızı dahil edeceğiz. Yaptığımız araştırmalar neticesinde aşağıda belirtilen projelere katılım sağlayacağız;
Frederich Naumann Foundation’dan alınacak destekler ile baromuz üyelerinin kişi özgürlüğü ve güvenlik konularında eğitimlerle desteklenmesi ile üyelerin Hollanda Ülkesinin Lahey şehrinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesinde staj görmesi imkânının sağlanması, Paris Barosu ile eğitimler konusunda işbirliği yapılması. Paris barosunu ziyaret. Buradaki çalışmaların birebir izlenmesinin sağlanması, Avrupa Konseyi fonu ile beş yılını doldurmuş ve İnsan Hakları Alanında çalışan Üyelerimize Avrupa Konseyi’nde ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nde staj (ücretli) imkanı
sağlanması, Stajını henüz bitirmiş üyelerin Avrupa Konseyi’nde (ücretli stajyer olarak ) çalışma imkanının sağlanması, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Türkiye masasında çalışan kıdemli hukukçuların
baromuzda ağırlanması ile üyelerimize İnsan Hakları alanında eğitimler verilmesi.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren süreci başlatıp, bir yıl içerisinde meslektaşlarımızı bu programlardan faydalandıracağız.
İnsan Hakları Alanında Çalışmalar ve Toplumsal Dava Takip Komisyonu
Demokratik toplum için önemli davaları takip eden, toplum yararı için davalar açan ve itirazlarda bulunan bir Mardin Barosu istiyoruz. Korkmadan savunabilen, tüm siyasi etkilerden uzak kalabilen bir baronun mümkün olduğunu biliyoruz. Yönetim kurulu, ilgili komisyonlar ve merkezlerin ortak alacakları kararlarla kamuoyunu
yakından ilgilendiren davaları takibi için baromuzun avukatlarını aktif bir şekilde görevlendireceğiz. Bu görevlendirme toplumsal dava komisyonunda yer alan meslektaşlarımız arasında sıralama şeklinde yapılacaktır. Görevlendirilen meslektaşımız, bahse konu dava hakkında, düzenli bir şekilde rapor verecektir. Baromuz adına söz konusu davayı takip eden meslektaşımıza ücret ödenecektir. Yol için baro aracı tahsis edilecektir. Birçok dini, dili, ırkı, milleti, halkı barındıran, çok çeşitli, baromuzun insan hakları alanında aktif olması hiç şüphesiz ki hepimizin ortak gayesidir. Tek bir ideolojiye, tek bir dine, tek bir dile, tek bir ırka, tek bir millete, tek bir halka indirgenmeyen, kimden gelirse gelsin, kime gelirse gelsin her türlü insan hakları ihlallerine gür bir sesle karşı çıkacağız. Hukuka
aykırılıkları, insan haklarına yönelen suistimalleri, bireysel ve toplumsal özgürlüklere müdahaleleri izleyen, araştıran, raporlayan, takip eden ve kamuoyunda farkındalık yaratan bir Mardin Barosu inşa edeceğiz. Toplum adına hukuk politikaları üreten, çeşitli hukuki sorunları bağımsız olarak ele alarak kamuoyunu bilgilendiren ve aydınlatma görevini yapan; “Adalete erişim”in ve avukatlık
hizmetlerinin herkese ulaşmasını sağlayan bir Mardin Barosu kuracağız. Bu uğurda her türlü fedakarlığı yapacağımızdan şüpheniz olmasın. Yapılan ihlaller karşısında susan, sadece, bir basın açıklaması ile yetinmeyen, sivil itaatsizlikten, eylemden kaçınmayacağımızı bilmenizi isterim.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ve görev süremiz boyunca süreci takip edeceğiz.
Dijital ve Basılı Baro Yayın Organı
Akademik Çalışma Kürsü Kurumu
Hukuk sistemi günden güne gelişen ve değişen dinamik bir yapıya sahip olduğu yadsınamaz bir gerçekliktir. Sıklıkla değişen mevzuatlar, kanun hükmünde kararnameler ve içtihat takibi yapmak biz hukukçular için gittikçe zorlaşmaktadır. Avukatların sorunlarının çözüm merkezi olan baronun bu konuya karşı duyarsız kalması söz konusu olamaz. Bundan mütevellit öncelikle, aylık yayın yapacak olan, baro dergisi basımı için baro yayın komisyonu kuracağız.
Bu komisyon eşliğinde baromuzun avukatlarının güncel konularla ilgili yazıları yayınlanacak, aylık kanun değişikliği keza bu dergide yayınlanacaktır. Bu derginin basım ve yayın masrafları için baro bütçesinden tek bir lira harcanmayıp, sponsorlar aracılığıyla gerekli
masraflar karşılanacaktır. Dijital yayınlar çağımızın vazgeçilmezi hale gelmiştir. Bundan dolayı hakemli ve uluslararası veri tabanlarında taranan tematik süreli yayınları meslektaşlarımızla buluşturacağız.
Baromuzun Youtube kanalını aktif hale getireceğiz. Baro başkanı veya bir yönetim kurulu üyesi tarafından ayda bir kez, buradan yapılacak canlı yayınla baro faaliyetleri hakkında bilgi verecektir. Bunun haricinde TBB ve diğer kurumlarla ortak yayınlar gerçekleştirip etkin bir Mardin Barosu inşa edeceğiz. Yargı kararlarının avukatlara açık olması için baro olarak girişimlerde bulunacağız. UYAP sisteminde hakim ve savcılara tanınan karar araştırma özelliğinin avukatlara da açılmasını sağlayacağız. Geniş bir uygulama örneği ve içtihat zenginliği sunan sistemin savunma merciine de açık olması gerekli olduğu kanaatindeyiz. Sanal ağ, ücretsiz, erişilebilir bir dijital kütüphanenin oluşturulması ve beslenmesi gereklidir. Elektronik kütüphane önündeki en büyük engel, korumalı küçük bilişim şirketleri, zengin edilmiş yayın evleri, anlamsız ve geniş kopya/yapıştırma ciltli kitaplar, kitap satışından
umulan kârlardır. Bunun önüne baro web sayfasında telif hakları alınmış yayınlarla geçeceğiz. Baro aynı zamanda bir hukuk akademisidir. Bir baro, ancak, yapacağı akademik çalışmalarla
lider konuma gelebilir. Kadın hakları, çocukların istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı, insan hakları ihlalleri gibi toplumu ve dolasıyla hukuku birebir ilgilendiren konularda akademik çalışmaların yapılıp yayınlanmasını sağlayacağız.
Güçlü baro, güçlü avukat hedefimize ulaşmak için meslektaşlarımıza danışma hizmeti verecek aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz yayınların kaynağı olacak bir ceza ve bir özel hukuk kürsüsü kuracağız.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren süreci başlatıp, altı ay içerisinde nihayetlendireceğiz.
Kültür - Sanat ve Sportif Etkinlikler
Yoğun tempo gerektiren ve stres doğuran mesleğimizde; motivasyonu yeniden kazanmak ve gidermek yolunda, kültür, sanat ve sportif etkinlikleri rutin bir şekilde düzenleyeceğiz. Bu bağlamda yılda en az iki oyun sahneleyecek sabit bir tiyatro kulübü ve baro korosu kuracağız. Türkiye Barolar Birliği’nin her yıl düzenlediği spor turnuvalara katılmak üzere kadın ve erkek voleybol, basketbol ve futbol takımını profosyonel hocalar eşliğinde düzenli antreman
programı ile katılımı sağlayacağız. Bu etkinliklerin hiçbirinde baro öz kaynağı kullanılmayacak, sponsorlar aracılığıyla finanse
edilecektir. Herkesin rahatlıkla katılabileceği doğa sporları, kültür gezileri, okuma günleri, şiir geceleri vb aktiviteler de organize edeceğiz.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ilk sekiz ay içerisinde meslektaşlarımızı bu programlardan faydalandıracağız.
Faal Komisyon ve Merkezler
Baromuz bünyesinde bulunan komisyon ve merkezlerin faal bir şekilde çalışmalarını sağlayacak adımlar atacağız. Bunun için her bir komisyon ve merkez üyeleri teşvik edilecektir.
Söz konusu komisyon ve merkezlerin çalışmalarını evrensel insan hakları temelinde sürdürmeleri sağlanacaktır.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ve görev süremiz boyunca süreci takip edeceğiz.
Anlaşmalı Kurumlar
Anlaşmalı kuruluşlar sadece hastane ve restoranlarla sınırlı kalmayacak; yoga, pilates salonları, spor salonları, kültür sanat merkezleri, havaalanı bekleme salonları, seyahat acenteleri, oteller ve sinema zincirleri ile zenginleştirilecek ve tüm bunlardan yararlanmak
için teknik altyapıya sahip ‘avukat kimlik kartı’nı yeterli hale getireceğiz.
Zamansal Yönetimi: Göreve geldiğimiz andan itibaren ve görev süremiz boyunca süreci takip edeceğiz.